Activiteiten
Isoleren
Door je woning te isoleren zal je energie factuur fors dalen en draag je tevens jouw ecologisch steentje bij. Terwijl ook de EPC-score van je huis drastisch verbetert. Je hebt bijkomend recht op een aanzienlijke isolatie premie.
Gaat het nu over een hellend dak, plat dak of gevel, alles valt te isoleren waardoor de woning aangenamer en energiezuiniger wordt om in te leven. Zowel harde als zachte isolatiematerialen worden gebruikt in de bouw. In functie van de toepassing en in overleg met de klant en architect wordt het type isolatie gekozen.
HELLEND DAK:
Een hellend dak kan men op 5 verschillende manieren isoleren.
- SARKING; De meest gebruikte methode voor het isoleren van een bestaand hellend dak is het isoleren langs de buitenzijde met een harde isolatieplaat. Deze methode noemt men de "Sarking-methode". Bij deze methode moet de dakbedekking er af worden gehaald tot op de bestaande kepers. Op de bestaande kepers wordt er een harde isolatieplaat bevestigd met dikke tengellatten, + nieuw onderdak. Op deze tengellatten worden de nieuwe panlatten en dakbedekking geplaatst. Het voordeel bij deze methode is dat men geen plaatsverlies heeft langs de binnenzijden. Ook zijn de platen een hele goede sunblock. De binnenafwerking hoeft niet weggebroken te worden aangezien deze onaangeroerd blijft.
- LANGS DE BINNENZIJDEN; Als de dakbedekking niet vernieuwd hoeft te worden, of men wil het uitzicht langs de buitenzijden niet veranderen kan men opteren voor te isoleren langs de binnenzijden. Opgelet! Er moet een onderdak aanwezig zijn voor te kunnen isoleren langs de binnenzijden. Het onderdak moet de isolatie vrijwaren van vocht en zorgt ervoor dat de isolatie voldoende verluchting krijgt. De eventuele binnenafwerking moet wel uitgebroken worden voor deze methode. Tussen de bestaande gordingen voorziet men een uittimmering met houten planken met een tussenafstand van +/- 40 cm. Tussen deze uittimmering wordt er een zachte isolatiesoort geplaatst. Daarna wordt er een dampdicht dampscherm geplaatst tegen de uittimmering. Indien gevraagd kan er een afwerkingsplaat voorzien worden zoals een gyproc, zodat de zolder schilderklaar is.
- SANDWICHPANELEN; Deze methode lijkt een beetje op de Sarking-methode, maar hier worden naast de dakbedekking ook de kepers allemaal weggehaald, zodat alleen de structurele balken behouden blijven. Op de gordingen wordt vanaf de dakvoet tot aan de nok 1 lange plaat geplaatst met een breedte van +/- 1m. Dus meerdere platen naast elkaar. Een sandwichpaneel bestaat uit een harde isolatieplaat waarbij aan de binnenzijde op voorhand in de fabriek al de afwerking naar keuze wordt geplaatst. Aan de buitenzijde is er ook een plaat voorzien waarop het onderdak kan bevestigd worden met tengellatten. Het grote voordeel bij dit systeem is dat de zolder onmiddellijk is afgewerkt nadat de panelen zijn geplaatst. De plaatsingstijd zal ook korter zijn.
- ZOLDERVLOER; Indien de zolderruimte totaal niet wordt gebruikt kan men de zoldervloer isoleren. Men voorziet een zachte isolatie bovenop de zoldervloer. Indien er toch nog op moet kunnen gelopen worden, kan men eerst een roostering voorzien in opbouw waarop, na het plaatsen van de isolatie een osb-plaat kan gemonteerd worden.
- CELLULOSEVLOKKEN; Bij het isoleren met cellulosevlokken wordt een uittimmering voorzien aan de binnenzijden. De dakbedekking en het eventuele onderdak moeten er altijd afgehaald worden aangezien er een damp-open houtvezelplaat moet voorzien worden. Deze is stijver dan een standaard onderdak. Vlak voor het inblazen van de cellulosevlokken wordt een stevig dampscherm op de uittimmering voorzien. In dat dampscherm worden op verschillende plaatsen gaten gemaakt waarmee men met de darm van de inblaasmachine tot in de uittimmering kan geraken. Nadat de cellulosevlokken zijn ingeblazen worden de gemaakte gaten zorgvuldig en luchtdicht afgetaped.
PLAT DAK:
Een plat dak is te isoleren op 2 manieren.
- WARM DAK; Het warm dak principe is de meest gebruikte en hoogst aan te raden methode voor het isoleren van een plat dak. Bovenop de roostering of betonnen welfsels met het aangebrachte dampscherm worden harde isolatieplaten gelijmd op het dampscherm. Bij het gebruik van meerdere platen op elkaar worden deze geschrankt geplaatst. Indien bij een renovatie de bestaande dakranden niet hoog genoeg zijn om te isoleren volgens de norm, worden deze opgehoogd en afgewerkt met een multiplex plaat. Bij deze methode is er geen gevaar op condensatie in de roostering.
- COMPACT DAK; Het compact dak principe wordt afgeraden als methode bij particuliere woningen. Bij deze methode wordt er isolatie tussen de houten roostering gestoken. Tegen de onderzijden van de houten roostering wordt er een vochtregulerend dampscherm geplaatst om condensatie in de roostering te vermijden. Best dat men als type isolatie een meer natuurlijk materiaal gebruikt zoals houtwol of hennep, wat de kostprijs ook weer verhoogd. In situaties waar het echt niet mogelijk is om hoger te gaan dan de roostering zelf, kan men deze methode gaan toepassen.
GEVEL:
De meest gebruikte methode voor het isoleren van een gevel, is het plaatsen van een harde isolatieplaat bevestigd met pluggen tegen de muur. Daarna kan het regelwerk en de gevelbekleding voorzien worden.