Activiteiten

Timmerwerken

Tumbnail

Een stevige, kwaliteitsvolle dakconstructie, van zowel hellende als platte daken vormt, samen met de dakbedekking, de dakdichting en de isolatie materialen de basis voor een energiezuinige en droge woning. Ze moet tevens bestand zijn tegen alle weersomstandigheden. Daarom bouwen we onze dakconstructies uit sterk en duurzame materialen.

1 2 3 4 5

Voor de dakconstructie gebruiken wij Europese Douglas die ondergedompeld werd in een bad met chemicaliën voor verduurzaming en om schimmel en rot te voorkomen.


Gebaseerd op berekeningen en rekening houdend met de geldende normen van het WTCB worden de secties en lengtes van het hout berekend, eventueel in samenwerking met de architect en/of ingenieur. De opbouw van een dakconstructie kan op de traditionele manier opgebouwd worden of via de nieuwe methodes. Bij renovatie wordt zoveel mogelijk de constructie behouden indien deze niet is aangetast, indien dit wel het geval is wordt de constructie soortgelijk gemaakt.


Indien de overspanning van een dak het niet toelaat om met de meest gebruikelijke secties te werken, Kan er gebruik gemaakt worden van gelamelleerde liggers. "Gelamelleerde liggers" zijn houten balken ontstaan uit meerdere kleine houten balkjes op elkaar gelijmd in de breedte en dikte en gevingerlast in de lengte. Hierdoor worden grotere overspanningen mogelijk.


Bij nieuwbouw wordt tegenwoordig veel gebruik gemaakt van een sporendak. Dit soort dak bestaat uit verschillende "A-gebinten" met een tussenafstand van +/- 40 cm. Het "A-gebint" wordt gecreërd met sporen met sectie: 3.8 cm x 23 cm. Zulke constructie laat toe dat er gemakkelijk verschillende soorten dakvormen kunnen gerealiseerd worden en dat er gemakkelijker geïsoleerd kan worden tussen de sporen volgens de geldende normen.


Indien de constructie het vereist, kan er bij het sporendak ook gewerkt worden met de innovatieve houten I-liggers. Deze I-liggers bestaan uit 2 flenzen uit douglas of dergelijke waartussen een ziel in spaanderplaat. Deze houten I-liggers kunnen grotere overspanningen aan met gebruik van minder hout, waardoor deze lichter zijn om te hanteren.


Er wordt ook nog steeds gebruik gemaakt van het traditionele gordingendak met eventuele traditionele A-gebinten. Dit wordt vooral gebruikt wanneer er geen spatkrachten op de gevels mogen inwerken. Vooral toegepast bij renovaties.